Η Γιάλοβα είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στην περιοχή της Μεσσηνίας, στην Πελοπόννησο, και προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς. Με την εκπληκτική ακτογραμμή, τα όμορφα χωριά και τα καταπράσινα δάση της, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Αλλά η Γιάλοβα έχει επίσης πολλά να προσφέρει από άποψη ιστορίας και πολιτισμού. Εξερευνήστε αρχαία ερείπια για να μάθετε περισσότερα για το παρελθόν της περιοχής ή επισκεφθείτε τα τοπικά μουσεία για να πάρετε μια εικόνα του ζωντανού πολιτισμού της περιοχής. Με ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων δραστηριοτήτων, όπως περιπάτους, κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά, πεζοπορία, καταδύσεις κ.ά., οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αξέχαστες στιγμές στη Γιάλοβα, απολαμβάνοντας παράλληλα την έντονη νυχτερινή ζωή και τις διαφορετικές επιλογές διασκέδασης. Είναι ένας παράδεισος για όσους αναζητούν μια μοναδική εμπειρία διακοπών, καθώς προσφέρει κάτι για όλους!
Οι ιστορικές απαρχές της περιοχής εντοπίζονται στη νεολιθική εποχή, με ανασκαφές να δείχνουν συνεχή ανθρώπινη παρουσία από την ύστερη νεολιθική εποχή (5.300 π.Χ.) σε διάφορα μέρη της Πυλίας, μεταξύ των οποίων κυρίως αυτά της Βοϊδοκοιλιάς και του σπηλαίου του Νέστορα. Αργότερα, στη Μυκηναϊκή Εποχή η περιοχή εξακολουθούσε να είναι ένα πολύ πλούσιο και σημαντικό βασίλειο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αρχαία Πύλος (όπου ανήκε η περιοχή της Γιάλοβας) ιδρύθηκε από τον ήρωα Πύλο ή τον βασιλιά Νηλέα και ήταν η πρωτεύουσα του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου, επίσης γνωστού ως βασίλειο του Νέστορα, το οποίο ήταν σημαντικό κέντρο εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την αναφορά του Ομήρου στην “Οδύσσεια”. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ιστορίας της, η Γιάλοβα κυβερνήθηκε από διάφορες αυτοκρατορίες, όπως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Ενετική και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η περιοχή απελευθερώθηκε λίγο μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827). Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η Γιάλοβα υπήρξε σημαντικό εμπορικό λιμάνι, με εμπόρους από όλη τη Μεσόγειο να έρχονται εδώ για να ανταλλάξουν εμπορεύματα.
Η Γιάλοβα βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, την Καλαμάτα, και περίπου 270 χιλιόμετρα από την Αθήνα, καθιστώντας την έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το Κρατικό Αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” που βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ.
Κύρια αξιοθέατα:
Βρίσκεται στην κορυφή ενός απότομου βράχου με θέα τη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, στη βόρεια είσοδο του κόλπου του Ναβαρίνου, όπου βρισκόταν η αρχαία κλασική Ακρόπολη της Πύλου. Το σωζόμενο κάστρο είναι μεσαιωνικό και χτίστηκε από Φράγκους σταυροφόρους το 1278. Το Παλαιόκαστρο κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις μάχες που έγιναν γύρω από την Πύλο μέχρι που εγκαταλείφθηκε για το νεότερο κάστρο (Νιόκαστρο) και απέκτησε δευτερεύοντα ρόλο.
Είναι ένα οθωμανικό κάστρο – φρούριο του 1573, στην πόλη της Πύλου, το οποίο το 1686 καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Το 1715 περιήλθε και πάλι στην τουρκική κυριαρχία, ενώ το 1821, στην αρχή της Ελληνικής Επανάστασης, καταλήφθηκε από τους Έλληνες αγωνιστές. Αργότερα, κυριεύτηκε από τον Ιμπραήμ πασά μέχρι το 1828, οπότε και απελευθερώθηκε από τον Γάλλο στρατηγό Μεζόν. Μετά το 1830, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο των ιταλικών και, αργότερα, των γερμανικών δυνάμεων. Το Κάστρο χωρίζεται σε δύο κύρια τμήματα, το κλειστό Κάτω Κάστρο και το Άνω Κάστρο, ένα εξαγωνικό φρούριο. Τα σημαντικότερα κτίρια είναι η εκκλησία της Μεταμόρφωσης (Transfiguration) και το κτίριο του στρατηγού Maison.
Επισκέψιμο βραχώδες μικρό νησί που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου του Ναβαρίνου. Το νησί αποτέλεσε τόπο δύο μαχών κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία – της μάχης της Σφακτηρίας το 1825 και της μάχης του Ναυαρίνου το 1827. Η Σφακτηρία αξιοποιήθηκε τόσο κατά την Εποχή του Χαλκού όσο και κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. Ιδιαίτερα άφθονο είναι και το υλικό της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου. Στη νότια πλευρά της Σφακτηρίας υπάρχει μνημείο που χτίστηκε για τους Έλληνες μαχητές που σκοτώθηκαν στη μάχη της Σφακτηρίας, όπως οι Τσαμαδού, Σαχίνης και Αναγνωσταράς. Βορειότερα βρίσκεται ο τάφος του Paul Bonaparte (Βοναπάρτη), ο οποίος σκοτώθηκε το 1827 από Τουρκοαιγύπτιους κατά τη διάρκεια της μάχης του Ναβαρίνου.
Πρόκειται για ένα βραχώδες, σχεδόν ακατοίκητο νησί που χρησιμοποιείται από την πολεμική αεροπορία ως πεδίο βολής. Νοτιοδυτικά της Σχίζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος/ πηγάδι των Οινουσσών με βάθος 5.121μ. Το νησί αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Το νησί διαθέτει ένα σπήλαιο που ονομάζεται Μαύρη Τρύπα, το οποίο είναι ανεξερεύνητο και πιστεύεται ότι ήταν κρησφύγετο πειρατών. Η Σχίζα διαθέτει επίσης ένα παλιό πηγάδι με γλυκό νερό και βαθιά νερά γύρω της γεμάτα με ναυάγια από έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους από την αρχαιότητα μεταξύ ανατολής και δύσης.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών. Είναι προσβάσιμο για επίσκεψη και κατακλύζεται από σπάνια χλωρίδα. Στις ακτές της έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια, ορισμένα από τα οποία μετέφεραν ιδιαίτερα σημαντικό φορτίο, μεγάλης αξίας για την αρχαιολογία. Οι δύτες εξακολουθούν να επισκέπτονται το νησί για να δουν μερικά από αυτά. Αποτελεί επίσης μέρος του δικτύου Natura 2000. Στο νότιο σημείο του νησιού υπάρχει φάρος που χτίστηκε το 1885, κατόπιν αιτήματος της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας.
Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το σχεδόν στρογγυλό σχήμα της, που σχηματίζει το ελληνικό γράμμα Ωμέγα (Ω). Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχουν χαρακτηριστεί μέρος του δικτύου Natura 2000. Πιστεύεται ότι η παραλία αντιστοιχεί στην παραλία της Βουφράδας, όπου, σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου με τη θεά Αθηνά, κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, για να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο.
(επίσης γνωστή ως Διβάρι) είναι μια υφάλμυρη υδάτινη μάζα περίπου 5 χλμ. βόρεια της Γιάλοβας. Η λιμνοθάλασσα, μαζί με τον κόλπο Βοϊδοκοιλιά, ανήκει σε ένα μοναδικό οικοσύστημα που αποτελεί προστατευόμενη ζώνη, τόσο από άποψη φυσικής όσο και πολιτιστικής κληρονομιάς. Χρησιμεύει ως βιότοπος άγριας ζωής, ιδίως για τα μεταναστευτικά πουλιά, τα οποία σταματούν πρώτα εδώ κατά την πορεία τους από την Αφρική προς τη Βόρεια Ευρώπη. Εκεί ζει πλήθος θηλαστικών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο αφρικανικός χαμελαίοντας, ο οποίος απειλείται με εξαφάνιση.
Σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τη Γιάλοβα, κοντά στο χωριό Χαραυγή, το Πολυλίμνιο είναι ένα σύμπλεγμα λιμνών σπάνιας ομορφιάς, οι οποίες δημιουργούν διαδοχικούς καταρράκτες. Περιβάλλεται από καταπράσινη βλάστηση και προσφέρει μια γραφική βόλτα μέσα στο δάσος και κατά μήκος του ποταμού. Η πεζοπορία προς τους καταρράκτες που βρίσκονται σε φαράγγι μπορεί να είναι απαιτητική, αλλά αξίζει τον κόπο για την εκπληκτική θέα και τη συναρπαστική πεζοπορία. Η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε το Πολυλίμνιο, ειδικά αν κάποιος επιθυμεί να κολυμπήσει στις λίμνες, είναι το καλοκαίρι, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί πριν επικρατήσει μεγάλη ζέστη και συνωστισμός.
Είναι το πιο καλοδιατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Έδωσε πολλά ευρήματα της Γραμμικής γραφής Β και πολλά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1300 π.Χ. Το ανάκτορο ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε το 1939. Ο χώρος βρίσκεται εύκολα μόλις 4 χιλιόμετρα νότια της κωμόπολης της Χώρας στο δρόμο από τη Γιάλοβα. Το κτίσμα ήταν διώροφο, με μεγάλες αυλές, άφθονους αποθηκευτικούς χώρους, ιδιωτικά διαμερίσματα, εργαστήρια, λουτρά, κλιμακοστάσια και φεγγίτες, μαζί με εξελιγμένο σύστημα αποχέτευσης. Οι αίθουσες ήταν διακοσμημένες με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικονογραφικές παραστάσεις. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πέτρινους τοίχους, θραύσματα τοιχογραφιών, μυκηναϊκή κεραμική και πινακίδες με επιγραφές.
Ο καταρράκτης Καλαμάρη βρίσκεται σε ένα κατάφυτο ύψωμα λίγα χιλιόμετρα από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας . Αποτελεί έναν μικρό υδροβιότοπο με πολλά αμφίβια και έντομα να ζουν στα νερά του. Η πρόσβαση γίνεται μέσα από ένα στενό μονοπάτι που περνάει από ένα δάσος με πουρνάρια, βελανιδιές, πλατάνια, πεύκα, σκίνα και όμορφα ξέφωτα και η πεζοπορία που απαιτείται διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού το νερό είναι αρκετά μειωμένο. Κοντά στον Καλαμάρη, λίγο έξω από το χωριό Στενωσιά βρίσκεται το ομώνυμο φαράγγι και οι καταρράκτες. Το καταπράσινο φαράγγι που διασχίζει ένας ήρεμος ποταμός, με μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες είναι στο συνολικό του μήκος 3-4 χιλιόμετρα και καταλήγει στον καταρράκτη Καλαμάρη.
Στο χωριό Ελαιόφυτο (Σγράπα παλαιότερα) βρίσκεται η εκκλησία της «Παναγίας της Σγράπας». Ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή από τους ντόπιους της ευρύτερης περιοχής. Ο ιστορικός ναός είναι χτισμένος σε ύψωμα και έχει φανταστική θέα στην λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τον όρμο του Ναυαρίνου. Σύμφωνα με την παράδοση ο πρώτος ναός χτίστηκε περί το 1400 και καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Το 1892, όπως αναφέρεται στην προφορική παράδοση, ξαναβρέθηκε η εικόνα της παναγίας που είχε χαθεί στην προηγούμενη κατεδάφιση της εκκλησίας, λόγω του οράματος μιας γυναίκας. Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα χτίστηκε ο ναός με δωρεές και εράνους.
Γνωστή και ως παραλία Διβάρι, η Χρυσή Ακτή είναι μια μεγάλη και όμορφη αμμώδης παραλία, μια φυσική προέκταση της παραλίας της Γιάλοβας προς τα δυτικά για περίπου 4 χιλιόμετρα. Εδώ μπορεί να συναντήσετε το σπάνιο είδος της χελώνας Caretta-Caretta που επισκέπτεται την περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου για να αναπαραχθεί. Η παραλία χωρίζει τον κόλπο του Ναβαρίνου από τον διάσημο υδροβιοτόπο της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας. Στο τέλος της παραλίας υπάρχει το “Πέρασμα της Συκιάς”, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια στενή λωρίδα άμμου που καλύπτεται από ρηχό νερό μεταξύ του νησιού Σφακτηρία και της παραλίας.
Γιαλοβα
Απολαύστε το μέρος
ΓΙΑΛΟΒΑ
Απολαύστε το μέρος
Τα σπίτια μας στη Γιάλοβα
Γιάλοβα
Η Γιάλοβα είναι μια γραφική παραθαλάσσια πόλη που βρίσκεται στην περιοχή της Μεσσηνίας, στην Πελοπόννησο, και προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς. Με την εκπληκτική ακτογραμμή, τα όμορφα χωριά και τα καταπράσινα δάση της, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Αλλά η Γιάλοβα έχει επίσης πολλά να προσφέρει από άποψη ιστορίας και πολιτισμού. Εξερευνήστε αρχαία ερείπια για να μάθετε περισσότερα για το παρελθόν της περιοχής ή επισκεφθείτε τα τοπικά μουσεία για να πάρετε μια εικόνα του ζωντανού πολιτισμού της περιοχής. Με ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων δραστηριοτήτων, όπως περιπάτους, κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά, πεζοπορία, καταδύσεις κ.ά., οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν αξέχαστες στιγμές στη Γιάλοβα, απολαμβάνοντας παράλληλα την έντονη νυχτερινή ζωή και τις διαφορετικές επιλογές διασκέδασης. Είναι ένας παράδεισος για όσους αναζητούν μια μοναδική εμπειρία διακοπών, καθώς προσφέρει κάτι για όλους!
Οι ιστορικές απαρχές της περιοχής εντοπίζονται στη νεολιθική εποχή, με ανασκαφές να δείχνουν συνεχή ανθρώπινη παρουσία από την ύστερη νεολιθική εποχή (5.300 π.Χ.) σε διάφορα μέρη της Πυλίας, μεταξύ των οποίων κυρίως αυτά της Βοϊδοκοιλιάς και του σπηλαίου του Νέστορα. Αργότερα, στη Μυκηναϊκή Εποχή η περιοχή εξακολουθούσε να είναι ένα πολύ πλούσιο και σημαντικό βασίλειο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αρχαία Πύλος (όπου ανήκε η περιοχή της Γιάλοβας) ιδρύθηκε από τον ήρωα Πύλο ή τον βασιλιά Νηλέα και ήταν η πρωτεύουσα του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου, επίσης γνωστού ως βασίλειο του Νέστορα, το οποίο ήταν σημαντικό κέντρο εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την αναφορά του Ομήρου στην “Οδύσσεια”. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ιστορίας της, η Γιάλοβα κυβερνήθηκε από διάφορες αυτοκρατορίες, όπως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η Ενετική και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η περιοχή απελευθερώθηκε λίγο μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827). Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η Γιάλοβα υπήρξε σημαντικό εμπορικό λιμάνι, με εμπόρους από όλη τη Μεσόγειο να έρχονται εδώ για να ανταλλάξουν εμπορεύματα.